#TourismeDurable
Slow Tourisme Catalogne

Un Cluster sostenible …sota el sol dels Pirineus catalans !

| Publié le 7 mai 2014
Thèmatique :  Acteur privé   Initiative privée   Territoire 
             

L’1 d’Abril, amb motiu de la setmana de desenvolupament sostenible, nombroses empreses i actors del territori es van reunir a Estavar, al Parc Résidentiel de loisirs l’Escapade convidats per l’Association Accueil et Loisirs en Pyrénées catalanes (ALPYC66). La idea, impulsar la creació d’un cluster “Sol dels Pirineus” transdisciplinar i transfronterer per posar de relleu el Conflent, el Capcir, la Cerdagne i la Cerdanya. Amb una incidència solar excepcional, la regió vol donar valor als seus nombrosos punts forts: climatisme, salud, solar, agricultura i per descomptat turisme, per tal de crear sinèrgies entre els diferents actors i impulsar una lógica de territori profitosa per tots.

Lire l’article en français

Cerdagne

Paysage de Cerdagne@L’Escapade

L’economia circular i el “Sol dels Pirineus”

Cluster Cerdagne

Murielle Bousquet, TERRITOUR @G.Clastres

Tot va començar l’agost de 2012, a la Maison du Capcir, amb motiu de les jornades de formació organitzades per l’Association pour le Développement des Pyrénées par la Formation (ADEPFO) i dinamitzades per Murielle Bousquet, consultora i formadora en turisme (TERRITOUR). La idea definir una estratègia territorial de desenvolupament turístic. La proposta va evolucionar i les Communautés de communes del Conflent, del Capcir Haut-Conflent et dels Pyrénées – Cerdagne, le Parc naturel régional des Pyrénées catalanes i el Consell Comarcal de la Cerdanya van signar un conveni de col.laboració i van mutualitzar els mitjans i subvencions per estructurar una destinació turística coherent i atractiva. Alguns mesos de feina i dues reunions més tard, a prop de cent actors van ser mobilitzats (cinquanta costat francès i cinquanta costat català) per un projecte transfronterer coordinat pel Consell Comarcal de La Cerdanya, les Communautés de communes Pyrénées-Cerdagne, Capcir-Haut-Conflent i del Conflent, l’Agrupació Empresarial de la Cerdanya i l’Association de professionnels du tourisme et des loisirs ALPYC 66. Durant els intercanvis va sorgir una idea, crear un clúster. Es va preparar un nou programa de formació desenvolupament amb els serveis de Tuurisme de Languedoc-Roussillon i de Catalunya, per accompanyar la preparació d’un cluster batejat “El sol dels Pirineus ».

Inventar noves transversalitats

L’objectiu del cluster, inventar noves transversalitats tenint en compte tots els aspectes de l’activitat econòmica per tal de crear sinèrgies entre les empreses. Entre les paraules claus trobem: col.laborar, mutualitzar, preservar la qualitat donant valor a les riqueses existents i trobar els objectius comuns per ajudar a mantenir i a desenvolupar activitat i ocupació en el territori. « Si el veí va bé, nosaltres també anirem bé ». De mica en mica s’esbossen nombrosos lligams entre turisme, climatisme, salud, agricultura, solar, sector de l’alimentació, gestió de l’aigua i boscos. La idea, optimitzar els punts forts de cadascun i mutualitzar els saber-fer per crear una verdadera dinàmica de territori profitosa per a tothom.

Així doncs es decideix organitzar dues jornades per identificar i posar de relleu les nombroses iniciatives transversals i transfrontereres que ja existeixen. L’1 d’Abril a Estavar és el primer d’aquests actes de reunions i d’intercanvis que continuaran el dia 3 de Juny a Cerdanya, convidats per l’A.E.C, à Bellver de Cerdanya.

 


Un Cluster sostenible …sota el sol dels Pirineus catalans ! | ©VOYAGEONS AUTREMENT
Par Geneviève Clastres
Auteur et journaliste indépendante spécialisée sur le tourisme durable et le monde chinois, Geneviève Clastres est également interprète et représentante de l'artiste chinois Li Kunwu. Collaborations régulières : Radio France, Voyageons-Autrement.com, Monde Diplomatique, Guide vert Michelin, TV5Monde, etc. Dernier ouvrage "Dix ans de tourisme durable". Conférences et cours réguliers sur le tourisme durable pour de nombreuses universités et écoles.
Facebook

Partagez cet article

Une autre façon de soutenir Voyageons-autrement, média indépendant, gratuit et sans Pub c'est aussi de partager cet article. Merci d'avance 😉

   

Découvrez nos abonnements

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

DANS LE DOSSIER VOYAGEONS-AUTREMENT :
Cluster « Soleil des Pyrénées »

carte de toutes les partenaires de voyageons-autrement voir la carte
L'actu en continu
Les catalogues Voyagiste